Βιβλίο Επισκεπτών

Ο τόπος & τα προβλήματά του από μια άλλη οπτική

Ημερομηνία: 2016-10-03 | Από: Χαρίκλεια Κούρτη

Από μια άλλη οπτική!
Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στον τόπο μας είτε αυτά αφορούν τα έργα του Συλλόγου είτε την άποψη περί του πολιτισμού και των δράσεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως διατυπώθηκαν από τον κ. Ράγκο.
Βέβαια, οι απόψεις μου είναι κατά ένα μέρος γνωστές και προφανώς διαφορετικές από την κρατούσα τάξη περί πολιτισμού στο χωριό μας. Σαφώς και δεν προάγεται το πολιτιστικό στοιχείο με τραπεζοκαθίσματα, καζάνια και συναφή είδη που σχετίζονται με φαγοπότι. Το κέρδος από τις εκδηλώσεις δε λέει τίποτα όταν οι ίδιες οι εκδηλώσεις είναι τετριμμένες και επαναλαμβανόμενες. Ο τόπος υποβαθμίζεται και απουσιάζουν από τα δρώμενα γενικώς οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούσαν με όραμα να δώσουν πνοή στη γηρασμένη ζωή, αλλά και την πεπαλαιωμένη νοοτροπία και αντίληψη για τις δυνατότητες αλλαγής και εκσυγχρονισμού της τοπικής οικονομίας.
Οι παρεμβάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου στον Δήμαρχο Μουζακίου πέρυσι και φέτος προκαλούν προβληματισμό. Δε βλέπουμε αλήθεια όλοι τα ίδια πράγματα στο χωριό; Υπήρξε αξιολόγηση και ιεράρχηση των προβλημάτων και διατυπώθηκαν αυτά τα αιτήματα; Ερωτήθηκε επί του θέματος η Πρόεδρος του χωριού και συμφώνησε στην προβολή αυτών των αιτημάτων; Με την ευκαιρία θα πρέπει να υπενθυμίσω σε όσους έχουν ξεχάσει ότι το χωριό εκτείνεται και κάτω από τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο και ακόμη ότι όταν είμαστε εκλεγμένοι εκπρόσωποι ενός συνόλου οφείλουμε να εκφράζουμε κατά το δυνατόν το σύνολο των ανθρώπων και των προβλημάτων του τόπου.
Παρατηρήσατε, λοιπόν, τη λάσπη που πνίγει τον δημόσιο δρόμο μετά από μια βροχή όταν τα νερά κινούνται ανεξέλεγκτα παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους; Μήπως είδατε το ρέμα με τα νερά από ένα μεγάλο μέρος του επάνω μαχαλά που καταλήγει στις Ψαμηλιές και εκεί χάνεται χωρίς διέξοδο και αποστραγγιστικά έργα οδηγώντας το κάτω μέρος του χωριού στον κίνδυνο κατολισθήσεων; Το ίδιο συμβαίνει και με τα νερά που περνούν από τη Μεγάλη Βρύση και χάνονται στα τελευταία σπίτια μετατρέποντας το υποτιθέμενο δημόσιο μονοπάτι σε χαντάκι, καθιστώντας έτσι τη διάβαση αδύνατη, αλλά και τον κίνδυνο αποσαθρωτικών φαινομένων τεράστιο.
Το χωριό απειλείται από την έλλειψη έργων αντιδιαβρωτικών και αποστραγγιστικών, αλλά και από τη γενικότερη αδιαφορία του δήμου να προβεί εφαρμόζοντας το νόμο 3852/2010 σε έργα, όπως τα πυροπροστατευτικά, καθαρίζοντας την ανεξέλεγκτη βλάστηση η οποία πνίγει τους ντόπιους και τους επισκέπτες δίνοντας την εικόνα της εγκατάλειψης και της απειλής. Η φωτιά, που πριν δυο χρόνια έπληξε την περιοχή, πέρασε στη λήθη και κανείς δεν πήρε το μάθημά του. Η Πυροσβεστική γνωρίζει ότι η Διάταξή της 4/2012 αποτελεί κενό γράμμα για τους υπεύθυνους του δήμου; Στο σημείο αυτό θεωρώ ότι ο Σύλλογος μπορεί και πρέπει να έχει άποψη στην εφαρμογή του νόμου, γιατί σε λίγα χρόνια τα άγρια ζώα θα κτυπούν τις πόρτες των σπιτιών μας και ο κίνδυνος της φωτιάς θα γίνει εφιάλτης. Επίσης, τεράστιο θέμα είναι η ανακύκλωση και η προστασία των ρεμάτων από τις πάσης φύσεως παλιές συσκευές, οι οποίες καταδεικνύουν και το πολιτιστικό μας επίπεδο.
Συνεπώς, το θέμα δεν είναι οι λαμπτήρες φωτισμού που πιθανώς χρειάζονται ανανέωση. Παρόμοια θέματα, εξάλλου, τα φροντίζει η κοινοτάρχης μας, όπως και πολλά άλλα, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της. Ο Σύλλογος ας πιέσει τον δήμο για σημαντικά έργα που χρειάζονται σχεδιασμό και ουσιαστικές παρεμβάσεις στην περιοχή και ας αναρωτηθεί γιατί ο δρόμος στα Σκονδρέικα που έγινε πρόσφατα καταστράφηκε σε τόσο μικρό διάστημα. Μήπως κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους;
Ας γίνει λοιπόν ιεράρχηση των αναγκών και ας φανούμε χρήσιμοι στα σημαντικά που θα σταματήσουν την παρακμή και θα αναδείξουν τον τόπο μας σε πόλο έλξης όχι μόνο επισκεπτών, αλλά και νέων ανθρώπων που σκέφτονται να αξιοποιήσουν κάποια προγράμματα και να ενισχύσουν την τοπική οικονομία. Οι μεταξύ μας αντεγκλήσεις δεν ωφελούν, όπως δεν ωφελούν και τα παρατεταμένα πανηγύρια, οι χωρίς έλεγχο φωτογραφήσεις και η παράθεσή τους στα κοινωνικά δίκτυα.
Θα ήταν χρήσιμο ένα "blog" στο οποίο θα μπορούσε να γίνεται ένας πολιτισμένος διάλογος και να διατυπώνονται οι απόψεις όλων μας, διότι το χωριό μας αφορά όλους και όχι μόνο τα μέλη του ΔΣ, το οποίο ασφαλώς και έπρεπε στις πρόσφατες αρχαιρεσίες να φροντίσει για την ανανέωσή του. Η εναλλαγή στη διοίκηση δίνει νέα πνοή και ώθηση στις συλλογικότητες και επιβάλλεται σε δημοκρατικά σκεπτόμενους ανθρώπους, όπως πιστεύω ότι είναι όλα τα μέλη του ΔΣ. Βέβαια, δεν γνωρίζω αν υπήρξε ενδιαφέρον από άλλους να αναλάβουν... γι’ αυτό δε θέλω να αδικώ τους εκλεγμένους στους οποίους εύχομαι «καλή επιτυχία» και στο χέρι τους είναι να ασχοληθούν και με άλλες πτυχές των πολιτιστικών ζητημάτων. Πάντως, κανείς δεν πρέπει να διεκδικεί το αλάθητο. Ας δώσουμε όλοι μαζί μια νέα διάσταση στην έννοια του πολιτισμού και των πολιτιστικών δράσεων με προτάσεις, δίπλα στη νέα διοίκηση και όχι απέναντι.


Μπράβο

Ημερομηνία: 2016-03-05 | Από: Κώστας Δ. Μπλέτσας

Μάκη είδα τη σελίδα σας χθες βράδυ. Πάρα πολύ καλή και για να γίνει οπωσδήποτε απαιτήθηκε κόπος και χρόνος. Υπάρχει καλή ταξινόμηση θεμάτων, αντικειμενική και καλογραμμένη ανάπτυξη των θεματικών, πλούσιο ιστορικό υλικό για παρακαταθήκη. Άριστα ενημερωμένη, καθώς μπορεί να διευκολύνει στην άντληση πληροφοριών, όχι μόνο τους καταγομένους από την Πορτή, αλλά και τους ξένους που επιθυμούν γεωγραφική, ιστορική ή άλλη περιήγηση ενημέρωςης.
Συγκινήθηκα βέβαια, όταν διάβαζα τα κείμενα του αγαπημένου ΥΡΜΙΝΙΟΥ, στο περιεχόμενο των οποίων αναγνώριςα γεγονότα και πρόςωπα, της παιδικής μου ηλικίας. Ο Διονύσης (Σάκης) Παπαδημητρίου ήταν ο δάσκαλός μου στην Τετάρτη τάξη δημοτικού, κατά τη σχολική περίοδο 1969-1970. Πρόκειται για χαρισματικό άνθρωπο, προικισμένο με αρχές και αξίες που σπάνια συναντάς. Για τους συμμαθητές μου, στην τετάρτη τάξη στο Δημοτικό Σχολείο Οξυάς και σε μένα αποτελεί πρότυπο παιδαγωγού και είναι ο αγαπημένος μας δάσκαλος.
Τελείωνοντας αγαπητέ Θωμά, συγχαίρω εσένα και τους συνεργάτες σου για τον κόπο που καταβάλατε για την δημιουργία αυτής της σελίδας. Εύχομαι κουράγιο και δύναμη για συνέχεια και να γνωρίζετε ότι αφήνετε σημαντική παρακαταθήκη.
Κώστας Δ. Μπλέτσας Πρόεδρος Πολιτιστικού συλλόγου Οξυάς

Μια ματιά γύρω μας

Ημερομηνία: 2015-07-30 | Από: Χαρίκλεια Κούρτη

Εν όψει θερινής περιόδου:
1) Οι μισές λάμπες του δημόσιου φωτισμού είναι εκτός λειτουργίας και οι δρόμοι στο σκοτάδι (κάτω μαχαλάς)!
2) Παντού υπάρχουν ξερά χόρτα και αφρόντιστα οικόπεδα που πνίγουν τον επισκέπτη και βέβαια αποτελούν εστίες νέας απειλής φωτιάς για την περιοχή!
3) Το τοπίο στη Μεγάλη Βρύση καθηλώνει τον κάθε καλοπροαίρετο σχολιαστή. Τα βάτα πνίγουν τα δέντρα που φυτεύτηκαν, αψυχολόγητα, κάτω από τους τοίχους, ενώ κάτι σκουριασμένα σύρματα δίνουν το δικό τους τόνο μαζί με τα αυτοκίνητα που επιλέγουν να τα αφήνουν ακριβώς μπροστά από τα παγκάκια και όλα αυτά ενώ επάνω στον πλάτανο αιωρείται ένα τεράστιο σπασμένο κλαδί, έτοιμο για κάποια συμφορά!
Ας κάνουμε κάτι σε θέματα απλά και καθημερινά που δεν καστίζουν πολύ, αποτελούν όμως δείγματα σεβασμού της φύσης και των επισκεπτών της.

Δ

Ημερομηνία: 2015-07-03 | Από: Κων/νος Κούρτης

Εμείς είμαστε βωβοί εμπρός σε ένα κυνικό ιερατείο λαϊκισμού. Χτίζουν γύρω μας τα τείχη μιας ασφυκτικής φυλακής. Μια επιθετική συμμαχία αγράμματων μας εκφοβίζει και μας εκβιάζει. Μια φθονερή μειοψηφία ... επί 40 χρόνια μπούκαραν και έκαναν κατάληψη στα πανεπιστήμια και στον συνδικαλισμό και εξαθλίωσαν την παιδεία, και τον δημόσιο βίο. Με κάθε ασχήμια, με κάθε γκράφιτι, με κάθε καταστροφή που κάνατε εκφράζετε προσωπικά εναντίον μου το μίσος σας. Με κάθε διορισμό συνδικαλιστή σας, αδελφού ή εξαδέλφου σας εκφράζετε δημόσια το μίσος σας εναντίον μου. 'Οταν διώχνετε τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, όταν προσβάλλετε τον διοικητή της ΤτΕ αισθάνομαι το μίσος σας εναντίον μου. Πρώτη φορά ... Αθώα Περιστερά! Μια αδίστακτη μαφία μας πουλάει προστασία. Για να αισθανόμαστε ασφαλείς πρέπει να συμμορφωνόμαστε. Ασφαλείς από .... τις απειλές τους! Η πρόεδρος ... σαν τον Αγιατολάχ. Ο λαός τους έδωσε τη κυβέρνηση για ένα διάστημα χρόνου. Δεν τους έδωσε την χώρα! Αυτοί φέρονται σαν διορισμένοι μόνιμοι ιδιοκτήτες

Η φωτογραφία του χωριού

Ημερομηνία: 2015-06-02 | Από: Κων/νος Κούρτης

Επιτέλους τοποθετήθηκε μια κανονική φωτογραφία του χωριού σε πρώτο πλάνο.
Η προηγούμενη πρέπει να ήταν συραφή διαφόρων φωτογραφιών - τοποθεσιών του χωριού και δεν απεικόνιζε το χωριό μας

"πολιτιστικές" δράσεις 2015

Ημερομηνία: 2015-04-25 | Από: Χαρίκλεια Κούρτη

Πολύ φαγοπότι βλέπω και για το ερχόμενο καλοκαίρι! Μήπως και λίγη πολιτιστική δράση έστω για το κερασάκι στην τούρτα; Διασαφηνίζοντας ερωτώ: Υπάρχει καμία πρόβλεψη για εθελοντισμό και ομάδες παρέμβασης στον υπό εγκατάλειψη τόπο μας; Για το καμμένο δάσος υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες ή αφέθηκε στη μοίρα του... και στις ορέξεις των τετράποδων μοιρικαστικών; Στις προβατίνες και τα λοιπά συναφή δεν βρίσκω τίποτα πρωτότυπο και ενδιαφέρον!

Απάντηση:"πολιτιστικές" δράσεις 2015

Ημερομηνία: 2015-05-27 | Από: e-trop!

Πολιιτιστκή δράση;Χαχαχα!! από ποιούς;

Πληροφοριακή Πινακίδα

Ημερομηνία: 2015-01-24 | Από: Σωκράτης Φωτίου

Επι τέλους,η πληροφοριακή Πινακίδα στην είσοδο του χωριού,
βρήκε τη θέση της.Συγχαρητήρια στους συντελεστές.Καλόν είναι να τοποθετηθεί παρόμοια ευκρινής πρίν απο το παλαιό τυροκομείο για να προετοιμάζει τον οδηγό

ΕΥΧΕΣ

Ημερομηνία: 2015-01-04 | Από: Κώστα Μυγδανάλευρο

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ το 2015
-Το Νέο Έτος να είναι γεμάτο υγεία, χαρά και ειρηνικό για όλο τον κόσμο.
-Καλή αρχή για το νέο site του χωριού μας. με όμορφες αναρτήσεις από τις δραστηριότητες του συλλόγου.
-Για τους συγχωριανούς που ευρίσκονται εκτός Ελλάδας, εύχομαι τα καλύτερα.

Ημερομηνία: 2015-01-04 | Από: Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά προς όλους. Το 2015 να είναι καλύτερο από το 2014 γεμάτο υγεία, χαρά και ειρήνη για όλο τον κόσμο.

1 | 2 >>

Νέο σχόλιο