Κλιμάκιο της Αρχαιολογίας στο Δήμο Μουζακίου για τα πέτρινα γεφύρια.

2015-03-13 18:21

Μετά την επιστολή που απέστειλε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός για τη συντήρηση και διάσωση των πέτρινων γεφυριών της περιοχής, κλιμάκιο της Εφορείας Νεώτερων Μνημείων του Βόλου και της Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων Καρδίτσας επισκέφθηκαν επί τόπου και πραγματοποίησαν αυτοψία στην Παλαιοκάμαρα Πορτής και στο πέτρινο γεφύρι της Κορψιάς Οξυάς.

Το κλιμάκιο αποτελούμενο από τους μηχανικούς κ.κ. Γεωργιάδη, Βλαχοστέργιο και Αναστασιάδου συνοδευόμενοι από τον πρώην πρόεδρο της Οξυάς κ. Πάττα και διαπίστωσαν πως απαιτούνται άμεσες ενέργειες ώστε στη συνέχεια να συνταχθούν οι ανάλογες μελέτες για τη συντήρηση των γεφυριών.

Για το γεφύρι της Κορψιάς πρότειναν άμεσα να κλαδευτεί όλη η βλάστηση που αναφύεται μέσα από τους αρμούς, ώστε να γίνει πλήρης αποκάλυψη του γεφυριού και στη συνέχεια να γίνει συνολική αποτίμηση των ζημιών και των ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να διασωθεί. Ζήτημα υπάρχει επίσης και με τη διευθέτηση του χειμάρρου ώστε να μη διαβρώνεται η αντιστήριξη του γεφυριού.

Για το γεφύρι της Παλαιοκάμαρας της Πορτής προτάθηκε σε πρώτη φάση να γίνει κούρεμα του δένδρου που αναφύεται απ’ αυτή, ενώ θα αποσταλεί από την Αρχαιολογία έγγραφο στην Περιφέρεια προκειμένου να διευθετηθεί αγωγός ομβρίων υδάτων  που καταλήγει κοντά στο γεφύρι και προξενεί ζημιές.

Στη συνέχεια θα συνταχθεί μελέτη για την αρμολόγηση και συντήρηση του γεφυριού, ενώ παράλληλα θα προταθεί στο Δασαρχείο Μουζακίου η διευθέτηση της κοίτης του Οξυώτη ποταμού, ώστε να μη διαβρώνει  περεταίρω  το γεφύρι.

Εκείνο που βέβαια παραμένει ζητούμενο είναι οι πόροι που απαιτούνται για όλες τις παρεμβάσεις και στα δύο γεφύρια, καθώς από την πλευρά της αρχαιολογίας έγινε γνωστή η αδυναμία χρηματοδότησης αυτών των έργων.

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την άμεση ανταπόκριση των δύο αρχαιολογικών υπηρεσιών στο αίτημά μας για συντήρηση  των πέτρινων γεφυριών της περιοχής μας. Οι μηχανικοί της Αρχαιολογίας μετά την επιτόπου επίσκεψή τους πρότειναν μία σειρά από πρώτες ενέργειες τις οποίες θα υλοποιήσει ο Δήμος μας και στη συνέχεια θα γίνουν οι ανάλογες μελέτες συντήρησης και ανάδειξης των  γεφυριών. Βέβαια ζητούμενο είναι η εξεύρεση των ανάλογων πόρων που θα μας δώσουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να συντηρήσουμε πλήρως και να αναδείξουμε σ’ όλο τους το μεγαλείο αυτά τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός.

 

Γραφείο Τύπου ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ