ΣΠΟΡ -

- Αναρρίχηση

 

Στην περιοχή Μουζακίου, στο δρόμο για την Πορτή υπάρχει αναρριχητικό πεδίο με πολλές διαδρομές δυσκολίας από VI έως και IX+. 

Τα ασβεστολιθικά πετρώματα είναι πολύ καλής ποιότητας και οι διαδρομές πλήρως ασφαλισμένες. Οι αναρριχητές που συγκενρώνονται στην περιοχή απολαμβάνουν μια εξαιρετική εμπειρία. Η δραστηριότητα σε συνδιασμό με την απόλαυση της θέας στο καταπράσινο τοπίο είναι σημαντικός λόγος για τους λάτρεις της αναρρίχησης να επισκευθούν την περιοχή της Πορτής.

Η Αναρρίχηση είναι η προώθηση σε κάθετη ή κεκλιμένη σκληρή επιφάνεια με την χρήση ειδικών τεχνικών και κινήσεων. Το αναρριχητικό πεδίο της Πορτής Μουζακίου είναι ένα από τα πιό δημοφιλή πεδία στην Ελλάδα. Αποτελεί πόλο έλξης πολλών αναρριχητών από όλη την Ελλάδα. Όλες οι διαδρομές είναι σπoρ χαρακτήρα και διαθέτει διαδρομές για όλα τα επίπεδα αναρριχητών. Ο βράχος είναι υψηλής ποιότητας ασβεστόλιθος και όλες οι διαδρομές είναι εξοπλισμένες με μόνιμα ρελέ και ασφάλειες. Στο αναρριχητικό πεδίο Μουζακίου έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες από τις σκληρότερες επαναλήψεις στην Ελλάδα (foneas gigadon 8b/8b+). Το αναρριχητικό πεδίο είναι κατάλληλο για αναρρίχηση όλο τον χρόνο απλώς το καλοκαίρι η καλύτερες ώρες είναι μετά τις 5 το απόγευμα. Επίσης αξιόλογη είναι η προσπάθεια μελών του ορειβατικού συλλόγου Τρικάλων, που με δική τους πρωτοβουλία έχτισαν ένα ξύλινο σπιτάκι στο αναρριχητικό πεδίο όπου μπορούν να διανυκτερεύσουν μέχρι και 6-8 άτομα ακριβώς κάτω από το αναρριχητικό πεδίο. Αρωγός της προσπάθειας αυτής ο Ζαφειριάδης Πασχάλης από τα Τρίκαλα. 

Μέχρι σήμερα το αναρριχητικό πεδίο της Πορτής Μουζακίου έχουν επισκεφθεί εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι αναρριχητές, κάποιοι από αυτούς υψηλού επιπέδου, οι οποίοι μόνο θετικά σχόλια είχαν να κάνουν για το πεδίο.Μουζάκι έχουν επισκεφθεί εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι αναρριχητές, κάποιοι από αυτούς υψηλού επιπέδου, οι οποίοι μόνο θετικά σχόλια είχαν να κάνουν για το πεδίο.

Έχει επαναλημένα δημοσιευθεί σε Ελληνικά και ξένα αναρριχητικά περιοδικά ενώ υπάρχουν δημοσιεύσεις σε πολλές προσωπικές και μη σελίδες του διαδικτίου.

 

Πρόσβαση

Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη.  Μόλις φτάσετε στο Μουζάκι συνεχίζετε τον κεντρικό του δρόμο, ο οποίος θα σας οδηγήσει έξω από το χωριό και πρoς την κατεύθυνση της Λίμνης Πλαστήρα. Αμέσως μετά το χωρίο είναι το αναρριχητικό πεδίο Sector A και συνεχίζοντας για 1-2 χιλιόμετρα προς την Λίμνη Πλαστήρα θα βρείτε την πινακίδα πρός ΠΟΡΤΗ ενα μικρό δρόμο που ανηφορίζει στα δεξιά σας. Ανηφορίζετε και πριν την δεύτερη στροφή (φωτ. 2) θα δείτε το χαρακτηριστικό άνοιγμα όπου θα παρκάρετε το αυτοκίνητό σας. Υπάρχει ακόμα και πινακίδα που αναγράφει 'Αναρριχητικό πεδίο Πορτής.

 

 

- Διαδρομές στην Πορτή- Οδοιπορικά

  ΒΛΕΠΕ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

  Θα ήταν εντελώς περιττό να αναλύσουμε  την ομορφία και την ξεχωριστή θέση που έχουν για το χωριό μας οι εκτός αυτού τοποθεσίες . Μέρη όπως ,το δάσος στις Μαναχές οι Κουπάνες τα κάστρα στο βουνό και ένα σωρό άλλα, περιγράφονται μόνο με μία λέξη. Μαγεία.

Παρακάτω σας δίνουμε  κάποιες όμορφες  διαδρομές οι οποίες θα κάνουν την παραμονή σας στο χωριό αρκετά ενδιαφέρουσα.

 

Πορτή - Κρύα βρύση - Καλάμια (κάτω δρόμος) - Αι Γιώργης - Δάσος Μαναχές. (Δ1)

Πορτή - Κρύα βρύση - Καλάμια (Πανω δρόμος) - Μορταλώνια - Καβούρια - Ιταμος. (Δ2)

Πορτή - Κρύα βρύση - Ρόγκια - Μαρτίνι.(Δ3)

Πορτή - Αι Λιας - Αλωνάκι (από σκαλοπατήματα) - Κάστρο Πύργου.(Δ4)

Πορτή - Λεπτοκαρυά - Σκάλα - Στρώμα - Αλωνάκι - Κουπάνες. (Δ5)

Πορτή - Βαρκό - Κρεββάτια - Τατάρνα - Κουπάνες.(Δ6)

Πορτή - Καρούτι - Σπηλιά Βησσάρη - Ρόγκι Τζιαφά - Παλιαηλίας. (Δ7)

Πορτή - Αι λιάς - Αλωνάκι (από σκαλοπατήματα) - Κάστρο Σουβλερού - Παπαντριάς .(Δ8)

Πορτή - Αι Θανάσης - Παλιόκαστρο. (Δ9)

Πορτή - Τσιουφλίκι - ΄Γέφυρα Καμάρα. (Δ10)

 

 

- Αιωροπτερισμός

www.facebook.com/iportimas/videos/2191490324457642/

  Βλέπε βίντεο

Ο Αιωροπτερισμός είναι ένα αεράθλημα, χόμπι, απασχόληση, παθητική εμπειρία, ή ακόμα και επάγγελμα κατά το οποίο ο άνθρωπος πιλοτάρει το Αιωρόπτερο (Αετό). Μπορεί να γίνεται για ψυχαγωγικούς λόγους ή στα πλαίσια ενός αεραθλητικού αγώνα. Αν και άρχισε ως απλή κατολίσθηση από μικρούς λόφους με χαμηλών επιδόσεων αετούς, ο αιωροπτερισμός έχει εξελιχθεί τόσο που δίνει πια τη δυνατότητα να πετάξει κανείς στα ύψη για ώρες, να κερδίσει χιλιάδες μέτρα ύψους εκμεταλλευόμενος τα θερμικά ανοδικά ρεύματα του αέρα, να εκτελέσει ακροβατικά, και να διανύσει μεγάλες αποστάσεις. Το άθλημα αυτό είναι παρόμοιο με το αλεξίπτωτο πλαγίας και το ανεμόπτερο, με τη διαφορά ότι ο αετός είναι αρκετά πιο απλός και πιο φθηνός σε σχέση με το ανεμόπτερο, και σαφώς πιο γρήγορος και πτητικά ικανός από το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Αποτελείται από έναν αλουμινένιο ή (πιο σπάνια) συνθετικό σκελετό, πλαισιωμένο από υφασμάτινη πτέρυγα. Ο πιλότος κρεμιέται από τον αετό με έναν ιμάντα και ασκεί τον έλεγχο της πτήσης με τη μετατόπιση του βάρους του σώματός του. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές σε υλικά και ρυθμίσεις για να διαλέξει κανείς το τι του ταιριάζει ανάλογα με την χρήση (πηγή wikipedia.org)
Στην κορυφή του βουνού μας και συγκεκριμένα στη θέση Ρόγκι Τζιαφά υπάρχει πίστα Αιωροπτεριστών. Η πρόσβαση στο σημείο γίνεται με χωματόδρομο και η θέα απ το σημείο είναι μαγευτική αφού μπορεί κανείς να δει σχεδόν όλο το θεσσαλικό κάμπο.

Για πρώτη φορά  στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε Πανελλήνιος αγώνας αλεξιπτώτων πλαγιάς, 

μεγάλων αποστάσεων 23 /9  εως 25/9/2018 .                                          

  Στους αγώνες πήραν μέρος 32 Αιωροπτεριστές και μια συμμετοχή από το εξωτερικό.

 

 

Φωτογκαλερί: Αιωροπτερισμός

1 | 2 | 3 >>