Αγροφύλακας

(στη φωτογραφία διακρίνωντε από αριστερα ο Γρηγόρης Γρηγορίου και δεξιά ο Νικόλαος Τίγκας)

Ένα από τα παλιά επαγγέλματα ήταν το επάγγελμα του αγροφύλακα.

Το επάγγελμα του αγροφύλακα υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια, αν και τα τελευταία χρόνια  καταργήθηκε. Το Σώμα της Αγροφυλακής άνηκε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.  Σκοπός είναι η φύλαξη των αγρών, η πρόληψη, η δίωξη και τιμωρία κάθε αγροτικού αδικήματος ( κλοπές, φθορές, παράνομη βοσκή ζώων, ζωοκτονίες κλπ). Το Σώμα της Αγροφυλακής υήρχει από το 1935 και προστατεύοταν νομοθετικά από την πολιτεία.Ο νόμος αυτός ίσχυσε μέχρι το 1989. Με το νόμο αυτό οι αγροφύλακες έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι και μισθοδοτούνταν από 1ης Ιανουαρίου 1955 όπως και οι λοιποί δημόσιοι υπάλληλοι. Έπαψε πια η διακονιά, να γυρίζουν δηλαδή από σπίτι σε σπίτι με το σακί στον ώμο, το καντάρι στο χέρι και να προσπαθούν να εισπράξουν την αμοιβή τους. Υπάρχουν ειδικοί νόμοι που ρυθμίζουν κατά κατηγορίες τα αγροτικά αδικήματα. Ο αγροφύλακας λεγόταν αλλιώς δραγάτης. Μετά την ψήφιση σχετικού νόμου το 2011 έπαψε να υφίσταται ως υπηρεσία και οι αρμοδιότητές της υπήχθησαν στις εκάστοτε Δασικές Υπηρεσίες ενώ το προσωπικό της μετατάχθηκε στις νέες «καλλικρατικές» περιφερειακές δασικές υπηρεσίες.

Ο ρόλος του ήταν να φυλάει όλα τα κτήματα του χωριού.

Να προστατεύει τις καλλιέργειες και τα δέντρα από τις κατσίκες, τα πρόβατα, τα γαϊδούρια, δηλαδή ,από τα ζωντανά.

Ακόμα να λύνει τις μικροδιαφορές των χωριανών που δημιουργούνταν σχετικά με τα χωράφια τους. Διαφορές ως προς τα σύνορα των χωραφιών και κλέψιμο της σοδειάς .

Πήγαινε ο αγροφύλακας σαν μάρτυρας στα δικαστήρια για υποθέσεις που αφορούσαν αγροτικές διαφωνίες , όταν αυτές δε λύνονταν με άλλο τρόπο.

Από μαρτυρία ενός βοσκού που κάθισε στο σκαμνί του κατηγορουμένου και του είπε ο πρόεδρος, τα πρόβατά σου φάγανε το σπαρτό του Νικολάκη τι έχεις να πεις; Και του απαντά: Κύριε Πρόεδρε, εκείνη την ημέρα πάντρευα το γιο μου και δεν είχα κοιμηθεί. Το πρωί τα άρμεξα τα πήγα πιο πέρα στην πλαγιά, γύρισα στο μαντρί και κοιμήθηκα. Αυτά γυρίσανε και πήγανε στο σπαρτό, όταν ξύπνησα ήτανε αργά είχε γίνει η ζημιά.

Ο πρόεδρος ρώτησε τον αγροφύλακα: Εσύ τι λες να μην τον τιμωρήσω λόγω του γάμου; Κύριε, πρόεδρε, ίσως από εδώ και πέρα να βάλει μυαλό και έφυγε ο βοσκός ατιμώρητος.

Όμως τα πρόβατά του που είχανε γλυκαθεί από πριν μετά από αρκετές ημέρες του φύγανε πάλι και πήγανε στο ίδιο σπαρτό.

Πάλι μήνυση και στο ίδιο σκαμνί κάθισε ο βοσκός. Ο πρόεδρος του λέει πάλι εδώ είσαι; Γιατί δεν προσέχεις τα πρόβατά σου; Πάλι ρωτά τον αγροφύλακα και του απάντησε: Κύριε Πρόεδρε τώρα να τον τιμωρήσεις, γιατί κατάστρεψε τον φουκαρά τον Νικολάκη που έχει πέντε παιδια και δεν θα έχουν να φάνε ψωμί φέτος. Πράγματι, τον τιμώρησε σε βαριά χρηματική ποινή και να τους δώσει και εκατό οκάδες σιτάρι.

Οι αγροφύλακες, εκτός από τον έλεγχο, προσέφεραν και άλλες υπηρεσίες. 

Για παράδειγμα, την περίοδο της Άνοιξης, έπαιρναν μαζί τους "μπόλια" και εμβολίαζαν τα άγρια δέντρα 

που υπήρχαν στους αγρούς ή σε δρόμους.  

 Αυτό το βλέπουμε κι εμείς όταν περπατάμε στο ύπαιθρο.

 Ο αγροφύλακας ήταν ο φύλακας άγγελος της περιουσίας των αγροτών. 

Γνώριζε με κάθε λεπτομέρεια, τίνος ήταν το χωράφι, πόσα στρέμματα ήταν, τι καλλιέργεια είχε.

 

 

 

 Πορτή Aγροφύλακες υπήρχαν πριν από πολλά χρόνια.

 Τα ονοματεπώνυμα καταγράφωνται παρακάτω.

 Mόνιμοι Αγροφύλακες:

 Νικόλαος Τίγκας (Καρτάκης)

 Γρηγόρης Γ. Γρηγορίου (Σαλιβέρης)

 Αποστόλης Β.Πλιάκος (Αποστολάκης)

 Εποχιακοί:

 Παναγιώτης Κ.Αργύρης

 Αχιλλέας Μπιζηλιώτης

 Χρήστος Κόκκαλης

 Δημήτριος Πολύζος (Μητσιώνας)

 Γεώργιος Τριανταφύλλου

 Χρυσότομος Σφήνας

 Δημήτριος Σφήνας

Επιμέλεια συλλογής στοιχείων

Μήλιος Θωμάς